...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

Paisatge i patrimoni: reflexions


Sobre l'autor: Raül Pons

Geògraf, almassorí, crític, tolerant, fal·lible, somniador, científic social, professor, activista social pacífic i ecologista (pseudo)practicant des de l'adol·lescència encara crec que el món es pot canviar... almenys, una part.


 

El TRAM i Almassora: alternatives estratègiques geoterritorials

Ràtio: 0 / 5

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

INTRODUCCIÓ

A les acaballes del segle xix, quan es projectava el Tramvia a Vapor d’Onda al Grau de Castelló (La Panderola), la nostra comarca va ser testimoni d’un episodi que ara, a començament del segle xxi, sembla tornar repetir-se. Ens referim al traçat del TRAM, una espècie de troleibús que en el futur (no sabem quan) connectarà algunes de les ciutats més importants de la província: Benicàssim, Castelló, Vila-real i Borriana.

Almassora: entre la Panderola i el TRAM (I)

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives

Mig segle després de desaparèixer la Panderola, una bona part de la societat de la Plana (les generacions més majors) encara conserva en la seua memòria el seu record perquè aquell mitjà de transport va facilitar la vida de molta gent en assegurar la seua mobilitat habitual (per lleure, per treball o per estudis).

Lectura geopolítica del Concert d'Any Nou

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives

Fa anys que veig el concert de la Filharmònica de Viena del primer dia de l'any. M'agrada la música clàssica perquè quan n'escolte la imaginació vola i el meu esperit es relaxa. A més a més, poques vegades l'accés a aquestos esdeveniments culturals (tradicionalment lligats a les elits socials) és lliure, gratuït i universal i les oportunitats s'han d'aprofitar.

(Geo)estratègies del poder a Almassora

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives

14 de març de 2014. Almassora. Els socis de Caixa Rural Sant Josep d’Almassora voten la renovació estatutària de sis membres titulars i un de suplent del Consell Rector màxim organisme de l’entitat. En realitat, aquesta votació es va realitzar el juny de 2012 però en aquell moment es va presentar una llista alternativa que va ser impugnada pel Consell Rector per defectes de forma. Alguns membres de la candidatura rebutjada van apel·lar judicialment aquesta decisió; dos anys després, un tribunal els va donar la raó i les eleccions s’han hagut de repetir.

Almassora: un paisatge singular

Ràtio: 4 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles inactives

El Conveni Europeu del Paisatge, aprovat pel Consell d'Europa a Florència (Itàlia) el 20 d'octubre de 2000 definia el paisatge com una zona o àrea tal com la perceben els pobles locals o els visitants, els trets visuals i el caràcter de la qual són resultat de l'acció de factors naturals i/o culturals (és a dir, humans). Aquesta definició reflecteix la idea que els paisatges evolucionen al llarg del temps, a causa de rebre l'acció directa de les forces naturals i dels éssers humans.

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD