...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

Autors

Això (dels bous) ja resulta una mica pesat

Permet-me amic lector deixar el meu punt d’opinió, donar la meua, respecte a un tema tan amanit, com és el tema dels bous.

Sense signar a priori cap document, de cap tipus, ni abraçar cap ideologia, pense que hauríem d'aclarir d'una vegada per totes i si cal fent les lectures pertinents tantes vegades com siga necessari, tot  allò que s’ha escrit sobre aquest tema.

En primer lloc, i en un altre escrit ja vaig criticar (i durament, per cert; ho recorde i ho reconec) la possibilitat d’introduir una assignatura

específica en el currículum escolar denominada Cultura Popular Valenciana amb una unitat didàctica dedicada als BOUS AL CARRER, és, senzillament, una bestiesa i no per la matèria sinó pel tema concret.

I l'Otan, que és l'Otan? Que són els Drets Humans? Dues qüestions relacionades directament amb la guerra de Síria, Líbia, Afganistan... no penseu que és millor aclarir aquesta situació mundial i deixar de banda què són “els bous al carrer” en la escola. Ja vaig dir en aquell moment que els avis i els mateixos nens ens preocuparien en saber allò que representa la festa dels bous.

Aquesta qüestió de festa, ni tocar-la. No vaig a entrar en cap moment en aquest joc, ni tinc intenció d’analitzar-la  des de cap punt de vista. Està ahí i, per tant, dec acceptar-la. Menys no et confonguis, la festa deu tindre unes connotacions clares, diàfanes i de comportament que no tenen res a veure pel que fa a la declaració de BÉ D'INTERÉS CULTURAL (m’agradaria saber si eixa festa antecedent de la mort del bou, es motiu de tal festa, per als bous, no en serveix que algú en parle de sentiments).

Una altra vessant -la gent del poble cada vegada fa més aquesta reflexió- és allò de a aquest poble si no fan bous, no hi ha festes! (pillat al vol).

Que algun grup polític demane altra cossa (la supressió) és una qüestió que es deu reclamar i aclarir al mateix grup polític.

Ara bé, que (havem) d'assumir, acceptar, com manament les següents paraules del vicesecretari del PPCV Emilio Llopis en aquest sentit, això ja no ho tinc clar... I, a més a més, no ho accepto (es refereix al BIC dels bous):

(...) el PPCV va a defender los “bous al carrer” porque es una tradición muy arraigada en la Comunidad (no remarca valenciana) Y PARTE DE NUESTRA CULTURA (...)

Renunciar (a los bous al carrer) es atacar a nuestra cultura.

Com podràs vore lúltim paràgraf  no te cap  tipus de deixalla. No obstant, cal dir que en cap moment, parla de Bic, sinó més bé de cultura.

I ara li pregunte jo a ell o a qualsevol dels dirigents del PP.

Que és per a vostè cultura?

Per què al meu entendre la cultura és: Conjunt de coneixements adquirits com a fruit de l'estudi, de la lectura, dels viatges o de les experiències viscudes.

No podré negar que qualsevol tipus de costum que es desenvolupa al llarg del temps es pot convertir en cultura (sic), però de ahí a declarar els bous com a BÉ D’INTERÈS CULTURAL.... la cosa es queda un poc coixa.

Per altra banda, aquesta declaració cau fora de qualsevol lògica literària, cultural e inclús antropològica. Evidentment, està el polític de torn (i més ara davant la proximitat d’unes eleccions) que s’aprofita per animar als possibles electors descontents o dubtosos i que pel fet de moure el cotarro en benefici de una festa (?) doncs parla i resulta que .... cau fora del test, pensant que recolliran més vots.

Per aquesta exposició, definició, cultural, tradicional i demes, no en diran,  millor no en podran negar, que els gossos que estan a la pista del circ, podrien exigir (ells o els propietaris)  que es declaren també Bé d’Interès cultural, donat que es precisen infinitat d’hores de treball per educar-los, fer-los botar per dalt de la corda, o fer-los ballar la dansa del ventre.

Dels bous, la única cosa bona que tenen és menjar al camp i criar-los bons i sans. Però com es trenquen (malauradament) una pota al viatge o en la primera sortida a la sorra, RIP. On està l’interés cultural d’eixe bou?

M’agradaria que es parlara únicament de BÉ D’INTERÈS CULTURAL; del fet en si d’aquesta declaració front a l'espectacle que produeixen els bous, amb el conseqüent augment d’adrenalina que junt amb la por, i la possible (gràcies a deu no sempre) pillada del bou, en fa viure moments altament intens;  l’únic i evident que te de bo.

A veure, siguem congruents, pense que les nostres arrels romàniques en el temps, ens porten ara acudir al circ Maximus, a vorer córrer la sang que el famós Russell Crowe, quan matava en un duel a mort, al famós emperador romà Joaquin Phoenix. (vegem Gladiator i la quantitat d’extres en la reproducció fidedigna del circ, recreat allà a l’illa de Malta).

Havem arribar a la màxima dels emperadors romans, pa i circ per una banda, bous i enganxades per l’altra i aixi el poble callat.

I si un espectacle no era cultura, l’altre menys.

I continuant amb cultura, en cap lloc es llegeix maltractament;  doncs si a la nostra terra el maltractament diguem que no existeix, (les banyes amb foc no son maltractament. No ho son?), no parlem de la mort per llançades, o pel patiment del estres que es sofreix per la caiguda a l’aigua l’animal en algunes poblacions on se celebrar prop de la mar, i així infinitats de roïnes situacions.

I repetís que no analitzes la festa en si; si faig una reflexió, es motivada per enfrontar a l'altra qüestió que es en si, al dret que altres fan de demanar la declaració BE D’INTERÈS CULTURAL.

Per tant, com a opinió personal, mai una activitat festiva d’aquest tipus, deu considerar-la com a un fet Cultural.

Demane que es converteixin els diners de aquesta Cultura, en no deixar de costat en cobrir la falta de gana, d’alguns dels nens que acudeixen a la festa.

Havem ficat dintre del sac sense fons i sortida, dues qüestions; havem mesclat dues fets  totalment diferents, de no separar-los ens donarem que no fer-ho.... farem fora  del test.

Escriure un comentari

Es prohibeixen els insults i ofenses cap a les persones així com paraules malsonants i blasfèmies que desvirtúen el debat i falten el respecte a les persones.

Códi de seguretat
Actualitzar

Si voleu publicar...

... articles, tindre el vostre blog propi, penjar fotografies sense comentaris (denúncies, fets curiosos, paisatges d'ací d'interès, etc.) o voleu gestionar la vostra galeria d'imatges, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres enviant un correu a: almassorateveu@gmail.com. En uns dies, ens comunicarem amb vosaltres.

- Si us agradaria tindre un blog, s'han d'acceptar uns compromisos mínims de manteniment.

- Si el que voleu és publicar articles esporàdics, heu d'atendre a les normes de publicació que es trobareu detallades en l'apartat Qui som? d'aquest mateix blog.En tot cas, els vostres escrits es publicarien en la secció AlmassoraTeVeu signats i identificats.

- Si el vostre desig és penjar alguna imatge puntual en què vulgueu fer alguna denúncia, o mostrar una curiositat o simplement publicar una fotografia estètica heu de saber que acceptarem ni publicarem imatges amb Copyright.

- Finalment, si preferiu tindre la vostra galeria de fotografies (artístiques, periodístiques, documentals, monogràfiques, científiques, etc.) haureu d'acceptar també alguns compromisos de manteniment.

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD